Naslovnica Proizvodi ALU i PVC roletne
ALU i PVC roletne

Osnovne klasifikacije:

Unutrašnje i vanjske roletne

Vanjska varijanta roletne podrazumijeva montažu kutije roletne, u koju se namotava plašt, sa vanjske strane prozora. Kompletna kutija je vani, pa se i mehanizmu roletne (u slučaju popravke) pristupa sa vanjske strane. Kutija roletne nema kontakt sa unutrašnjom prostorijom. Koristi se u slučaju da je prozor već ugrađen, a građevinski otvor obrađen (urađena fasada na objektu).

Unutrašnja varijanta roletne podrazumijeva montažu kutije roletne, u koju se namotava plašt, sa gornje strane prozora. Kutija roletne je vidljiva sa vanjske i unutrašnje strane, osim ako je iznad prozora ostavljen "zub"  iza kojeg se kutija može sakriti. Mehanizmu roletne se pristupa sa unutrašnje strane. Ugrađuje se zajedno sa prozorom.

U obje varijante plašt roletne, tj. nanizane ALU ili PVC lamele koje klize kroz vanjske vodilice, nalazi se sa vanjske strane prozora, dok se rukovanje roletnom vrši iz prostorije.

ALU i PVC roletne:

Ova podjela se najčešče odnosi na vrstu plašta, odnosno lamela koje se uporijebe za izradu roletne. Aluminijske lamele se izrađuju sa integrisanom termo-izolacijom, znatno su čvršće, izdržljivije i manje podložne utjecaju vanjskih vremenskih faktora. U odnosu na PVC lamele imaju, dakle, niz prednosti u pogledu toplotne izolacije, sigurnosti i trajnosti. PVC lamele, s druge strane, izrađene su od "plastike", nisu punjene poliuretanskom izolacijom i imaju manju čvrstinu i otvpornost na vanjske utjecaje. Kod izbora vrste lamela koje ćete naručiti ne biste trebali imati dileme, obzirom da je razlika u cijeni zaista neznatna. 

Vanjske ALU roletne:

Tehničke karakteristike:

Dim. kutije - visina: 137/167 mm; Dim. vodilica: 55x20 mm; Dim. lamela: 37x6 mm; Materijal kutije i vodiilica: ALU; Vrsta lamela: ALU; Pogon: traka/špaga/motor;

Opis: Vanjska ALU roletna primjenjuje se u slučaju da je prozor već ugrađen, a građevinski otvor obrađen (urađena fasada na objektu). Cjelokupna konstrukcija je izrađena od aluminijuma. Roletna se nanosi sa vanjske strane prozora i kroz vodilice pričvršćuje za sam prozor. Štok prozora se buši kako bi se traka ili špaga mogle uvesti u prostoriju. Sa unutrašnje strane, u prostoriji, na štoku prozora se montira automat sa trakom ili špagom pomoću kojeg se upravlja roletnom. Moguća je izvedba i sa motorom, pri čemu upravljanje može biti tasterom ili daljinskim upravljačem. Jedna od prednosti ove vrste roletne jeste da hladan zrak koji sa vanjske strane ulazi u kutiju roletne, zbog činjenice da kutija nema kontakta sa prostorijom, ne može prodirati unutra. Pristup mehanizmu roletne, za potrebe popravke i servisiranje, je sa vanjske strane. Mali nedostatak jeste da kutija roletne djelimično pokriva gornju zonu stakla i smanjuje svijetli otvor prozora.


Unutrašnje ALU roletne:

Tehničke karakteristike:

Dim. kutije - visina: 180/205 mm; Dim. vodilica: 50x30 mm; Dim. lamela: 37x6 mm; Materijal kutije i vodiilica: PVC; Vrsta lamela: ALU; Pogon: traka/kurbla/motor;

Opis: Unutrašnja ALU roletna ugrađuje se zajedno sa prozorom, dakle pričvršćuje se na prozor sa gornje strane, prije ugradnje. Da visina prozora ne bi bila suviše mala, odnosno da se svijetli otvor prozora ne bi smanjio, preporučljivo je prilikom izrade građevinskog otvora predvidjeti visinu kutije roletne. Najbolja varijanta je da se u gornjoj zoni građevinskog otvora ostavi "zub" iza kojeg se kutija roletne može skriti, dok visina prozora ostaje ista. Traka ili kurbla izlazi iz kutije direktno u prostoriju, tako da nije potrebno bušiti prozor u ovom slučaju. Moguća je izvedba i sa motorom, pri čemu upravljanje može biti tasterom ili daljinskim upravljačem. Obzirom da hladan zrak koji ulazi u kutiju sa vanjske strane, hladi unutrašnju stranu koja je u prostoriji, kod ove vrste kutije veoma je bitno obratiti pažnju da ista posjeduju adekvatnu toplotnu izolaciju. Pristup mehanizmu roletne, za potrebe popravke i servisiranje, je sa unutrašnje strane.