Naslovnica Proizvodi ALU bravarija općenito
ALU BRAVARIJA - Bilo da se radi o malom izlogu ili portalu za Vaš poslovni prostor, velikim staklenim plohama ili vratima raznih dimenzija ili tipova otvaranja, ALU bravarija može odgovoriti ovakvom zahtjevu. Aluminijski profili od kojih se izrađuju svi ovi elementi odlikuju se velikom čvrstinom i kvalitetnim spojnim elementima, te kao takvi obezbjeđuju statičku čvrstinu pozicija. Istovremeno su savremenog dizajna i isporučuju se u različitim bojama, što predstavlja poslasticu za svako arhitektonsko rješenje. Poslovni prostor bilo koje veličine i namjene dobiva poseban estetski pečat ugradnjom ove vrste bravarije. Dodajmo tome još mogućnost isporuke sa raznim vrstama i bojama stakla, sa jačom ili slabijom refleksijom, pjeskarenim dezenima ili ornamentima, i svaka vizija postaje moguća. Istovremeno, smatramo da ALU bravarije ne predstavlja prvi izbor za stambene prostore, ne zbog čvrstine i postojanosti materijala, nego zbog karakteristika toplotne i zvučne izolacije, te "metalnog" osjećaja prilikom korištenja. Još jedan razlog za ovu ocjenu jest i znatno veća cijena prozora i balkonskih vrata (stolarija za stambene prostore) u odnosu na iste izrađene od PVC profila. Izuzetak ovome jesu ulazna vrata, koja naša firma svakako preporučuje u ALU izvedbi.

Ono što želimo naglasiti na ovom mjestu, jeste da kod aluminijskih profila postoji jedna osnovna podjela, a to je podjela na profile sa prekinutim termičkim mostom ("termo profil") i one bez njega ("hladni profil"). Ova informacija je vrlo bitna kod odabira ALU bravarije, jer je područje primjene ova dva tipa veoma različito. Naime, za stambene prostore i poslovne prostore određenih namjena preporučena je upotreba "termo profila", dok za ostale prostore dolazi u obzir i "hladni profil". Pretpostavljate da se radi o različitim termo-izolacionim karakeristikama ovih tipova, ali osim toga trabate znati da kod takozvanog "hladnog profila" može doći do pojave jakog kondenzata sa unutrašnje strane, dakle u prostoriji.

Aluminijsku bravariju isporučujemo u 3 standardne boje i to: bijela (RAL 9010), braon (RAL 8017) i prirodna boja aluminijuma (elox. S0 - "silver"). Naravno, osim ovih boja možete naručiti i bilo koju boju iz RAL palete boja, odnosno nekoliko nijansi eloksiranih profila.

Rezimirajući gore navedeno, možemo konstatovati da je područje primjene ALU bravarije kako slijedi:

  • portali i izlozi za poslovne prostore
  • vrata za poslovne prostore raznih veličina i tipova otvaranja
  • unutrašnja vrata i pregrade u poslovnim prostorima
  • velike staklene plohe u kombinaciji sa aluminijskom konstrukcijom (staklene fasade)
  • aluminijske fasadne obloge (Alucobond)
  • veći portali i pregradne stijene
  • ulazna vrata za kuće i stambene prostore
  • zatvaranje vanjskih balkona u nekoliko varijanti otvaranja (obično, klizno, harmo)
  • staklene bašte